Przemyśl - nasze miasto całą dobę

Tradycyjnych potraw czar

data dodania: 2006-10-03
aktualizacja: 2006-10-03 18:21:18
Minionej niedzieli, tj. 1 października, odbyła się już po raz VI Biesiada nad Wyczawą, czyli prezentacja tradycyjnych potraw wiejskich, organizatorami jej byli: Gminne Centrum Kultury i Urząd Gminy w Wiązownicy oraz Centrum Kulturalne w Przemyślu, zaś patronat medialny objęła Gazeta Jarosławska.

Jury w składzie:

Przewodniczący:
  • Henryk Wąs – PODR Boguchwała – ZD Jarosław,
Członkowie:
  • Joanna Łacińska – Zajazd „Galicja” w Wiązownicy,
  • Teresa Hamulecka – PODR Boguchwała – ZD Przeworsk,Jurorzy
  • Agnieszka Mościszko – PODR Boguchwała – ZD Przemyśl,
  • Halina Paszkowska – Centrum Kulturalne w Przemyślu,
  • Agata Hemon – Centrum Kulturalne w Przemyślu,
  • Stanisław Baryła – Zespół Szkół Muzycznych w Przemyślu,
po wysłuchaniu piosenek o tematyce kulinarnej wwykonaniu zespołów oraz degustacji tradycyjnych potraw gotowanych i pieczonych, ocenie przygotowanych przez uczestników rekwizytów i ogólnego wystroju stołu, postanowiło przyznać:

KGW Ujezna I nagrodę – ufundowaną przez Centrum Kultury w Wiązownicy dla KGW Ujezna.

II nagrodę – ufundowaną przez Zajazd „Galicja” w Wiązownicy dla Koła Gospodyń Wiejskich z Chotyńca.

III nagrodę ufundowaną przez Centrum Kulturalne w Przemyślu dla Koła Gospodyń Wiejskich z Szówska.

Trzy wyróżnienia ufundowane przez Centrum Kulturalne w Przemyślu (alfabetycznie) dla
  • Zespołu Śpiewaczego „Pawłosiowianie” z Pawłosiowa, za naleśniki z kaszą gryczaną i grzybami oraz za piosenkę,
  • Zespołu Śpiewaczego z Rożniatowa za placek z grochu, tort i piosenkę,
  • Zespołu Śpiewaczego z Wiązownicy za zrazy po dworsku i piosenkę.

Siedem wyróżnień ufundowanych przez Centrum Kulturalne w Przemyślu (alfabetycznie) dla:
  • Zespołu z Dubiecka za pierogi hopkane,
  • Zespołu Śpiewaczego „Niespodzianka” z Krowicy Samej za kaczkę nadziewaną jabłkami,
  • Zespołu Śpiewaczego z Maćkówki za kotlety mielone z grochu,
  • Zespołu Śpiewaczego „Olszynka” z Olszynki za pierogi z kapustą i kaszą gryczaną,
  • Zespołu Śpiewaczego „Piwodzianie” z Piwody za bajduchy z surówką z rzepy,
  • Koła Gospodyń Wiejskich z Radawy za kapuśniaczki,
  • Zespołu Śpiewaczego „Dzikowianie” ze Starego Dzikowa za gołąbki z kaszy jaglanej.

 

Stół z Ujeznej - I nagroda Jury podkreśliło celowość urządzania tego typu prezentacji, twierdząc, że dzięki tego typu imprezom podtrzymywana jest pamięć oraz tradycyjne umiejętności sporządzania potraw wiejskich, jednocześnie zachęca, aby ozdobą stołu były rekwizyty wykonane ręcznie.

Warto dodać, iż udział w imprezie brały zespoły z powiatów: jarosławskiego, lubaczowskiego, przeworskiego i przemyskiego dzięki temu prezentowane potrawy były różnorodne – charakterystyczne dla swoich okolic.

Jednak „nie samym chlebem żyje człowiek...” więc nie zabrakło podczas biesiady także muzyki, oprócz prezentacji piosenekkonkursowych gościem wieczoru była Lwowska Kapela Podwórkowa „Ta joj” z Przemyśla a do tańca przygrywała Kapela Ludowa Braci Sikorów „Zawierucha” z Manasterza. 


Agata Hemon